Thursday, 16 March 2017

D'Niz Patin Oriee : The Best Tempoyak in Puncak Alam

Assalamualaikum Salam Sejahtera Semua Sekali

Apa khabar?

Kali ni Hani berkenan nak share dengan korang tentang masakan patin tempoyak paling BEST so far in Selangor.. Nak rekomen pun iyaaa jugak sebab memang sedap yakmat lahh kiranyaa!

Hani ni memang suka sangat venture into foods.. Tak kisahlah apa jenis species sekali pun kalau dah RARE tu memang asek teringinn jaa nak try..

Dah bertahun tahun Hani mengembara mencari yang sesuai lagi berkenan dengan lidah ni, Hani perasan yang Hani memang sukaaaaaaa chentaaa amat masakan Pantai Timur, masakan asli Pahang, Thai's food dan maciam maciam lagi laa.. Western tayah cerita la kaan memang suka dari sejak azali lagi.. Emm kalau Asian cuisine, Hani prefer Korean's food compared to Japanese.. Taktau lah kenapa tapi memang adore betul makanan Korea (makanan je ye retis kpop tu Hani tak layan sangat) sampai tahap Kimchi (sayur jeruk) memang enak dimakan begitu sahaja (meratah) oleh sejenis Hani. Ehehe

Aiyaa apo pulak cerita pasal lidah Hani ni??? :')

Back to our topic, PATIN TEMPOYAK!
(Gambar di bawah ni ialah hiasan semata mata..Gambar ori kena scroll lagi bawah tau)




Hani memang chenta kan tempoyak! Tambah tambah lagi gulai tempoyak.. sambal belacan taruk tempoyak pun perrrrghhhh memang buat tambah 3 pinggan nasi laaa.. Paling puas masa Hani makan gulai tempoyak patin sungai freshly made by arwah Tok Ndak kat Jerantut, Pahang.. Uishh macam nak telan periuk jaa rasa masa tuu..

Since Hani memang suka kan gulai patin tempoyak, maka tak sah lah kalau pengembaraan JJCM Hani tak termasuk gulai tempoyak! Even mama buat pun dah cukup sedap, tapi susah nak dapat stok tempoyak tuu sebenarnya kan..

Maka lebih kurang ginilah Patin Tempoyak Adventure sejenis Hani bermulaaa.. Jeng Jeng!

Muka EXCITED nak makan patin tempoyak D'Niz Patin Oriee buat kali kelima!


Dalam banyak-banyak kedai yang menyajikan gulai patin tempoyak ni, Hani pilih D'Niz Patin Oriee untuk buat review! Lokasi nya yang terletak di Puncak Alam (jauh pun sanggup turun tau) dan memang mudah nak cari.. Kedai pun selesaa..


Okay kenapa Hani pilih D'Niz Patin Oriee?

1) Patin yang langsung tak hanyir takde bau. (Ni paling penting untuk masakan ikan sungai)
2) Ikan segar segar belakaa!
3) Pelbagai pilihan patin sangkar, patin buah & species ikan sungai lain seperti talapia pun ada.
4) Harga terlebih berpatutan MURAH
5) Pilihan lauk lain semua pun SEDAP!
6) Service terbaiikkkkk!!!

Haa ni lah contoh gambau original dari camera phone Hani untuk hidangan patin tempoyak D'Niz Patin Oriee


Nampak kan? Nampak kan? Kuah yang pekat likat cukup rasa tempoyak tak terlalu pedas tak terlalu manis.. Sekali hirup nak lagi sepuluh kali hirup..

Selalu Hani datang sini memang akan order semangkuk patin (sangkar) tempoyak extra kuah sampai nak melimpah & sepinggan nasi putih panas2 disulami ulam ulaman segar (ulam raja salad & banyak lagi pilihan ulam)

Harga?

Memang MURAAAAHHH

Semangkuk patin sangkar RM10 (extra kuah FREE)
Nasi putih sepinggan RM1
Ulam ulaman seikat tak pasti sebab tokey macam tak kira jaa.. haha

Harga ni VALID LAST Hani pergi sana Januari 2017.. Sekarang since ekonomi tak berapa nak betul Hani tak pasti dah naik atau masih maintain..


Punyaa laaa lebaq sengih tu sebab dapat hirup patin tempoyak terbaik.. Muka berpeluh pun tak heran dah! Hari ni hari Sabtu - kali terkahir (kali ke-5) Hani makan sini.. Nampak kan betapaa ramaaaiii pengunjungg kat sini.. In sya Allah sebelum Ramadhan nak mai Hani akan pi sana lagi.. (Kemainn berazam)

Gambar kat atas ni masa kali kedua ke kali ketiga ntah tak berapa nak ingat dah tapi hat ni patin sangkar - ambik yang bahagian isi tengah patin hat banyak lemak tu.. Uishh terangkatt sedut lelemak patin tu sebab FRESHHH SANGAT! Tak hanyir Tak bau sungai langsung! Memang pandai betul tokey ni basuh ikan sebab rasa lemak patin tu tetap ada tanpa sebarang hanyir..

Makan ikan sungai ni satu ja hat paling penting bagi Hani, kena betui cara basuh haa baru sedap! Buat lah masakan apa masak maciam mana sekalipun memang dijamin sedap! Tapi kalo kuah atau masakan tu meletops tapi basuh ikan tak kena gaya - hanyir duk melekat lagi, aduhhh spoil amat laaa.. huhu

Sebenarnya banyak dah Hani try patin tempoyak ni, tapi rata rata tak berapa berpuas hati sebab selalu sangat hanyir.. memang hilang selera lah kalo hanyir hanyir ni masuk mulut.. kembang tekak aih!

Selalu jugak terkena bila ambik ikan sungai even goreng punnnn duk hanyir situ lah.. adoi memang tak boleh nak telan langsung tau! :'(

Hat atas ni pulak, masa lassstt Hani pi sana awal Januari 2017 dulu.. saja la dah tau ni last kan.. sebab tu try amek patin buah pulak.. Walaupun kuah sama tapi memang ada beza antara patin buah dengan patin sangkar tau! 

Patin buah ni rupanya patin hat duk makan buah buahan yg hujung dahan pokoknya cecah sungai.. Sebab tu isi dia manis lemak lain macam! Huii memang padan la dengan harga dia.. Harga patin buah tempoyak pun RM25 standard size.. Tapi yang kat atas ni Hani dapat diskaun sebab size kecik sikit dari biasa dan jugak sebab dah habis telan semangkuk patin sangkar tadi.. (kantoi sejenis kaki makan)

Tempoyak ni rahasia dia takleh terlalu pedas takleh terlalu manis takleh jugak tmelampau pekat.. Haa semua ciri-ciri ni memang ada kat D'Niz Patin Oriee ni..

Macam sekarang Hani duk Nilai, memang ada patin tempoyak femes sentiasa ramaai orang kat Nilai ni dan Hani sendiri pon selalu check in lunch situ.. Tapi ye lah kan orang nogori pebret podeh.. Soo kat situ memang pedasss amat tapi still sedap! Cuma tak semua boleh tahan tahap kepedasan kedai tu laa.. Even family Hani (kecuali angah sebab dia duk mengaji Labu 5 tahun) pon takleh tahan.. Kikiki



Haaa tediaaaaa gulai tempoyak patin buah! Kasi zoom in sikit! Ngeh ngeh




Burppp!!!! Alhamdulillaaaahhhh licin dua mangkuk Hani hirup.. Rugi sangat bila Hani tengok ramai yang tak licin kan mangkuk depa! :'( Macam nak mintak mai Hani nak hirup jaa rasa tau dak.. Lain kali jangan mintak kuah lebih kalo takleh kasi mangkuk licin macam Hani hirup ni tau.. Hani sedih berlaku pembaziran kuah tempoyak tu.. (Dramaa lebih lak pompuan ni)

Habis JJCM Adventure Hani kali ni bertopik Gulai Patin Tempoyak! Ada banyak lagi Hani akan share dengan korang pasal makanan femes kat Selangor ni lepas ni.. Nak buat cemana sejenis Hani memang kaki makan pun! (Sebab tu sarung korset sesiap!)

Bagi yang berminat nak cuba patin tempoyak atau ikan sungai lain seperti talapia dan sebagainya kat D'Niz Patin Oriee ni, boleh la waze alamat kat bawah ni yee.. Link FB pon Hani share kat sini untuk korang tengok review.. in sya Allah benda baik sama sama kongsi!


Alamat : 

No.16-1, Jalan Dataran Suria 15/7, Seksyen 15,
Puncak Alam

Tips Hani : lalu jalan yang jumpa Masjid Puncak Alam yang sebelah Petronas belah kiri.. then ada simpang kiri kanan kat penghujung jalan.. belok kiri.. lepas tu belok kanan lepas jumpa deretan rumah kedai.. haha faham ke tak tuuu 


No comments:

Post a Comment