Sunday, 14 August 2016

Meminta - Minta...


Fuuhhh! Fuuuhhh! Fuhh! (sambil meniup sawang dan habuk yg selamat dikumpul sekian lama)


Lama kan tak update sini? Apakan daya, saya budak baru belajar, baru nak berjinak dgn blog.. Asek tunggu idea datang memang sampai bila pon tak datang2 punyalah.. No choice.. Paksa diri selagi boleh sebab M.A.L.A.S tu penyakit terhaybat tahu..


Kita selalu berdepan dengan pilihan yg pelbagai, yg baik, yg kurang baik, yg x baik langsung, yg agak baik, yg, yg errr yg apa2 je lah.. Bila dah banyak amat “yang” yg datang, tipulah kalo kita cakap kita tak resah gelisah, tak runsing atau tak kisah langsung kan? Padahal benda pilihan ni lah yg seringkali menjadi bahan favourite minda kita untuk menyibukkan sel sel otak yg kadang2 je berhubung ni..Eh!


Meh nak share sikit, nak? Nak taknak tak kira, nak share gak..muehehe.. Allah dah ajar kita, seandainya kita dihadapkan dgn pilihan maka mohonlah doa kepadaNya.. Istikharahlah! Aiyaa balik2 istikharah bab nikah kawen je.. Apa? Tu je ke pilihan yg korang pernah ada? Yg lain? Decide sendiri, tak yah istikharah? Omaaiii


Sepatutnya, kita mesti menggantung segenap pengharapan hanya pada Allah.. Dari sekecik-kecik urusan sehinggalah sebesar-besar urusan.. Hatta, dah termaktub dalam doa ma’thurat pon (kalo korang pernah hayati) 


“Janganlah Ya Allah, Engkau biarkan nasib kami ditentukan oleh diri kami sendiri, walaupun kadar sekelip mata atau kadar masa yg lebih pendek dari itu.”


See? See? Dah ada guide pon.. Maksudnya kt sini, dalam setiap keputusan yg hendak dicapai, janganlah sesekali mengetepikan redha dan restu Allah.. Walaupun keputusan itu sekecik2 sesimple2 keputusan yg tak luak pon, mohonlah petunjuk dariNya kerana sesungguhnya hanya Dia yg memberi ilham dan cetusan dalam hati dan minda.. Ey, tapi jangan salah guna pulak ye.. kang tak pepasal pulak sengaja berdiri depan pintu night club pastu mohon doa agar dpt petunjuk samada nak masuk atau tak.. sekeh jugak kang!


Allah jua tempat meminta minta,
Jua tempat mengadu segala,
Setelah banyak dirimu berdosa,


Maka nikmatNya yg mana hendak kau dusta..

No comments:

Post a Comment